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Bacterial microbiota present in the gallbladder of cattle and antimicrobial resistance of Staphylococcus isolates Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Dias,F.S.; Santos,I.F.; Franco,R.M.; Nascimento,E.R..
Pathogenic microorganisms can reside transiently or permanently in the gallbladder of cattle. Thus, during slaughter, more attention should be given to the gastrointestinal tract, especially to the accessory organ, the gallbladder. The main aim of this study was to characterize the bacterial microbiota present in bile and gallbladder epithelium of cattle slaughtered in a slaughtering plant under sanitary conditions and to evaluate the antimicrobial resistance in strains of the genus Staphylococcus. Thirty intact gallbladders were collected and the in bile and epithelium were researched for the presence of Aerobic Mesophilic Heterotrophic Bacteria (AMHB), Staphylococcusspp., total Enterobacteriaceae, Enterococcus spp. and Salmonella spp. The frequency of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cattle gallbladder; Pathogenic microorganisms; Persistent carrier; Public health.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000300641
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Effects of sugarcane juice addition on the population dynamics of Escherichia coli and the presence of Shiga-toxigenic E. coli during the anaerobic codigestion of dairy cattle manure Ciência Rural
Branco,Paula Maria Pilotto; Fernandes,Aline; Cangani,Max Ternero; Souza-Pollo,Andressa de; Lucas Júnior,Jorge de; Amaral,Luiz Augusto do.
ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate the effects of the addition of sugarcane juice on the population dynamics of Escherichia coli and the presence of Shiga-toxigenic E. coli (STEC) during the anaerobic codigestion of dairy cattle manure. For the overall analyses at the end of a hydraulic retention time of 90 days, ten two-liter batch-type biodigesters were divided into two treatment groups: biodigester containing manure and water (MW) and the biodigester containing manure, water and sugarcane juice (MSC). For monitoring the population dynamics and presence of microorganisms, pH, and volatile acidity, tests were carried out every ten days, on 36 smaller-scale batch biodigesters made of one-liter plastic bottles (18 for each treatment). The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodigestion anaerobic; Environmental sustainability; Pathogenic microorganisms; Manure treatment.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000300452
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Potencial uso de antimicrobianos de plantas na conservação de alimentos. Infoteca-e
MACHADO, T. F.; BRUNO, L. M..
A proteção de produtos alimentícios contra a deterioração é uma das demandas fundamentais da indústria de alimentos e tem sido considerada em todas as etapas da cadeia alimentar, incluindo produção, armazenamento e distribuição. Bactérias e fungos podem contaminar e causar vários efeitos negativos nas propriedades sensoriais (sabor, cor e textura) dos alimentos. Além disso, a ingestão de alimentos contaminados com microrganismos patogênicos constitui uma séria preocupação sanitária (Batiha et al., 2021). Vários métodos e tecnologias de conservação foram desenvolvidos para atender as demandas em relação à segurança microbiológica, aos valores nutricionais e às propriedades sensoriais dos alimentos, dentre esses o processamento térmico e os conservantes...
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Conservação de alimentos; Antimicrobianos derivados de plantas; Microrganismos patogênicos; Antimicrobial results from plants; Pathogenic microorganisms; Food preservation.
Ano: 2022 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1145599
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Potencial uso de bacteriocinas na conservação de alimentos. Infoteca-e
MACHADO, T. F..
Este artigo traz uma revisão sobre bacteriocinas produzidas por BAL destacando as classes, o mecanismo de ação e suas aplicações como conservantes em alimentos. Além disso, a crescente demanda por alimentos minimamente processados e livres de aditivos químicos apresenta um desafio aos processadores de alimentos.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Conservação de alimento; Antimicrobianos produzidos por bactérias ácido-láticas; Microrganismos patogênicos; Antimicrobials produced by acidic bacteria lactic acid; Pathogenic microorganisms; Food preservation.
Ano: 2023 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1151945
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